5 Μαρτίου 1821
Μία ημερομηνία ορόσημο για τη σύγχρονή μας ιστορία. Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί πολυσήμαντο ιστορικό γεγονός όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για την παγκόσμια ιστορία.
Ένα γεγονός που όχι μόνο συντάραξε τον Ελληνισμό,
αλλά και επηρέασε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένα γεγονός που έχει αφετηρία της άλωση της Πόλης και καταλήγει στην απελευθέρωση και την επίτευξη του πολυπόθητου: τη δημιουργία κράτους.
Χρειάστηκε όμως να μεσολαβήσει μία μακρά περίοδος βασανιστηρίων, εξευτελισμών, διωγμών, αιματοκυλίσματος. 70 περίπου φορές οι Έλληνες ξεκίνησαν επαναστάσεις κατά του τουρκικού ζυγού, αλλά τώρα το 1821 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.
Τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας;
Οι ιστορικοί φυσικά διαψεύδουν. Κάθε άλλο… την ημέρα που ο Υιός του Θεού, Υιός της Παρθένου γίνεται, την ημέρα που ο Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται, η κήρυξη της Επανάστασης ευαγγελίζεται το μήνυμα της ελευθερίας.
Γιατί, όσο κι αν σήμερα θέλουμε να το παραβλέπουμε, η ορθοδοξία και η καθημερινότητα του Έλληνα διαπλέκονται, η πίστη και η ιστορικότητα αλληλοεπηρεάζονται. Ο αγώνας δεν έγινε μόνο για την ελευθερία, αλλά και για την πίστη, την ορθόδοξη πίστη.
Άλλωστε, και οι ίδιοι οι Τούρκοι αναγνώριζαν αυτή τη βαθιά θρησκευτικότητα στους Έλληνες. ΡΑΓΙΑΔΕΣ τους αποκαλούσαν, διευκρινίζοντας έτσι πως ήταν δούλοι, και μάλιστα μη μουσουλμάνοι.
«Ξύπνα, ραγιά» το θεατρικό που έχουν ετοιμάσει οι μαθητές της Ε’ και της Α’ δημοτικού, εμπνευσμένο από το μεγάλο εκείνο αλληγορικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Το μεγάλο μας τσίρκο» που με τόσο θάρρος και πατριωτισμό εμπνεύστηκε μέσα στη δικτατορία.
Το «Ξύπνα, Ραγιά» παραμένει σύνθημα και για εμάς, σήμερα! Τα μηνύματα και τα πρότυπα που εμπνέουν τις νέες γενιές είναι πολλά, εκκωφαντικά, αλλά δυστυχώς αποχρωματισμένα από αξίες που έως τώρα ασπαζόταν ο πολιτισμός μας.
Το «Ξύπνα, Ραγιά» ας γίνει το σύνθημα που θα κρατήσει όρθιο τον πολιτισμό και τις αξίες μας! Είναι καιρός επαγρύπνσης!